Jak bez pośpiechu upiec pyszne ciasto?

Każda szanująca się pani domu jest w stanie przygotować przepyszny obiad złożony z dwóch dań – zupy oraz usmażonego mięsa podanego z frytkami, ryżem lub kaszą z sosem i dowolną surówką – po czym poczęstuje domowników lub gości własnoręcznie zrobionym deserem. Lody z dodatkiem ubitej śmietany, owocową mieszanką, galaretką i wiórkami czekoladowymi to doskonałe podsumowanie wspólnego posiłku. deser jest znakomitym pomysłem na ochłodzenie się w ciepłe i gorące dni. W zimie spożywanie lodów nie jest aż tak wskazane. Wolimy wtedy zazwyczaj coś na ciepło lub świetnie komponującego się z kubkiem gorącej kawy lub szklanką herbaty. Prawdziwa gospodyni doskonale wie co w takich przypadkach należy zrobić.


ciasto
Dodał: www.indexfood.pl
Na podstawie danych z: www.indexfood.pl
Przyrządzanie ciasta często bywa zmorą osób, które rzadko kiedy podejmują się tej czynności, a ich niewielkie doświadczenie powoduje, że czują się niepewnie. Z góry wnioskują, że wypieki nie będą nadawały się do konsumpcji. Aby temu zapobiec, należy postępować według posiadającego przepisu, znalezionego w Internecie lub gazecie o tematyce kulinarnej. Bardzo smacznym, popularnym i dosyć łatwym do zrobienia ciastem jest wieloowocowy placek.

Do jego realizacji potrzebne będą dwie szklanki mąki, jedna druga kostki masła albo margaryny, trzy czwarte szklanki cukru, cztery kurze jaja, jedna okopiasta mała łyżeczka proszku do pieczenia, niepełna szklanka mleka oraz ulubiona mieszanka owocowa, a do przykładowej mieszanki potrzebujemy truskawek, malin, jeżyn lub jagód. Dobór owoców zależy tylko i wyłącznie od preferencji smakowych. Aby przygotować ten pyszny placek, należy wykonać zaledwie kilka prostych kroków. Pierwszy z nich to wymieszanie sypkich składników (czyli mąki, cukru, proszku do pieczenia) w jednej miseczce, oraz zmieszanie mokrych składników w innej (a są to jaja, mleko, roztopione masło).


ciasto
Dodał: Dan Cake
Na podstawie danych z: Dan Cake
Następnie należy połączyć zawartość dwóch misek i energicznie mieszać przez około dwie minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza, a przygotowane ciasto wykładamy do formy do wypieków. Na samą górę rozsypujemy nasze owoce a następnie ciasto wkładamy do piekarnika i czekamy przez około dwadzieścia minut. Po wyciągnięciu z piekarnika i ostygnięciu, wypiek będzie nadawał się do spożycia. Ogólny czas przygotowania szacuje się na nieco ponad pół godziny, a nasz portfel nie odczuł dużej straty. Osoby, dla których czas ma wielką wartość ale lubią gotować, powinny zapoznać się z tak zwaną tartą – ciastem, które można podawać jednocześnie na słodko jako deser, jak i na słono lub ostro z mięsem i warzywami, co stanowi dobrą alternatywę na obiad. W każdym większym markecie można znaleźć formy do tarty, wystarczy wiedzieć gdzie szukać. Polecamy też zobaczyć w sklepie internetowym. Gorąco polecam!
17/08/22, 07:33
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.