Lubisz piec? Sprawdź fajne formy do pieczenia

Cechą kompletnego warsztatu są małe, choć liczone w setkach narzędzia. Podobnie rzecz wygląda w kuchni. Miejsce produkcji i serwowania domowych posiłków to nie tylko maszyny pokroju kuchenek mikrofalowych czy zmywarek. Do piekarnikowego „majsterkowania” szczególnie przydają się też małe formy silikonowe do pieczenia. Zwolennikom jednorazowych wypieków wystarczą papierowe foremki.
ciasta
Dodał: Frank Fox
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Choć foremek nie da się już użyć po pieczeniu, mają one swoich orędowników. Zdania w środowisku kuchennym są jednak podzielone. Niepodważalna jest za to żywotność i odporność foremek na ciastka czy ciasta większego kalibru. Twórcy gwarantują odporność plastikowych form na wysokie temperatury piekarnika (powyżej 200 stopni). Są łatwe w zmywaniu i dostępne w przystępnej cenie.


Może zainteresują ciebie także

W internecie znajdziemy przepisy na domowe alkohole

Kawowe desery na Dzień Matki
Dodał: Flickr
Na podstawie danych z: Flickr
ludzie, którzy posiadają w swoim ogródku wiele różnorakich owoców, a ponieważ nie są w stanie ich przejeść, wymyślają w jaki kolejny sposób mogą je zużyć. Wówczas ma szansę się okazać, że w sieci wyszukają się interesujące przepisy na domowe alkohole, które z jednej strony będą stosunkowo niedrogie kiedy idzie o zrobienie, a z drugiej będą dosyć proste do zrobienia.


Silikonowa forma z dziurkami na paręnaście ciastek to koszt kilkudziesięciu złotych, najczęściej w widełkach 30-60 zł. Ciekawa oferta dla miłośników wypieków - Foremki na pojedyncze ciastka są zwykle dostępne w zestawach, są też formy na duże ciasta. W drugim przypadku formy silikonowe przypominają miskę na zupę. To wyjątkowa alternatywa na używane do tej pory ciężkie stalowe, trudno zmywalne blachy. Dają duże pole manewru jeśli chodzi o wygląd ciastek.
Przyjmują dowolne kształty: prostokątów, choinek, gwiazdek. Foremki silikonowe mają jeden, wymieniany przez użytkowników minus – bywają niestabilne, zwłaszcza przy wlewaniu płynnej masy ciasta. Wymieszana „zaprawa” pod ciastko, wlana wcześniej do foremki, jest trudna do przeniesienia do piekarnika. Należy to zrobić powolnym, płynnym ruchem, aby forma nie odgięła się, a zawartość foremki mogła się spokojnie piec.


chleb
Dodał: Edsel Little
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Dysponując keksówką lub dużą formą posiądziemy sposobność upieczenia swojego bochenka chleba. Własnoręcznie przygotowany pozwoli cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Aby całe przedsięwzięcie z chlebem zakończyło się przyjemnym efektem, niezbędne okazują się formy do chleba. Wiemy, że zakwas różnie reaguje na niewłaściwie przygotowane podstawy. Jeszcze przed posypką i zalaniem zakwasem keksówki zaleca się posmarowanie jej tłuszczem i zawinięcie w papier. Da to przyjemny w smaku efekt, pozwoli też łatwiej zmywać foremkę.
18/07/12, 01:20
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.