Jak przyszykować się do okresu na przysmaki grillowane

Jak rozpoznać, że w naszym kraju lato jest już coraz bliżej? Oczywiście po dającym się wyczuć zapachu palonego węgla drzewnego i pieczonego mięsa. Na przedmieściach oraz w miejskich parkach można pójść na spacer w pogodny dzień, a z pewnością poczujemy charakterystyczny i przyjemny zapach, którego nie sposób pomylić z żadnym innym. Jest to zapach grilla. Okazji do rozpalenia grilla jest bardzo dużo, czy to z powodu organizowanej imprezy czy po prostu zastępując obiad albo kolację.


grill
Dodał: Fotolia
Na podstawie danych z: Fotolia
Najbardziej lubiane przez Polaków przysmaki z grilla to kiełbasa, kaszanka, karczek wieprzowy lub części kurczaka, takie jak skrzydełka, nóżki czy piersi. Ciekawym i bardzo smacznym pomysłem na grilla są szaszłyki, do jego przygotowania należy zaopatrzyć się w kilka różnych mięs, oraz warzywnych dodatków. Najpopularniejszym sposobem zrobienia szaszłyka jest pokrojona w większą kostkę karkówka i pierś z kurczaka. Dodatkowo można dodać ząbek czosnku, ćwiartki cebuli i pokrojona papryka. Całość nabija się na dłuższe dwudziestocentymetrowe wykałaczki i smaży na grillu. Często dodatkiem do posiłku może być podpiekana kromka chleba lub bułka a dla bardziej wymagających smażona cukinia.

Wszystko brzmi bardzo smakowicie i obiecująco, co jednak zrobić w sytuacji, kiedy nie mamy własnego grilla, za oknem panuje nieciekawa aura lub nie mamy swojego ogródka, w którym moglibyśmy ustawić naszą przenośną smażalnię? Wystarczy zakupić patelnie grillowe, wykonane ze specjalnego tworzywa i przystosowane do smażenia różnego rodzaju mięsa. Przygotowywanie posiłku na tego typu patelniach spowoduje, że ich aromat i smak będzie porównywalny do dań przygotowanych na standardowym grillu.


grill
Dodał: www.sxc.hu
Na podstawie danych z: www.sxc.hu
Posiadając takie naczynia, można o każdej porze dnia i roku zawołać paczkę przyjaciół na grilla w domu. Z pewnością nie wyjdą od ciebie nienasyceni, a smak zaserwowanych potraw z pewnością sprawi, że nie dostrzegą różnicy między jedzeniem grillowanym na patelni a tym z powszechnie używanego grilla.

Rozpalając typowego, zewnętrznego grilla, warto zaopatrzyć się w różnego rodzaju akcesoria do grilla - polecam stronę. Brykiet posłuży za paliwo, które będzie się powoli wypalać i zapewni odpowiednią temperaturę, niezbędną do prawidłowego usmażenia mięsa. Jeżeli wzniecenie ognia przysparza nam problemów, doradzamy zakup uniwersalnej rozpałki w postaci kostki lub płynu. Dzięki niej nasz węgiel podpali się znacznie szybciej i łatwiej, a więc posiłek będzie podany na czas. Aby nie przekłuwać mięsa widelcem lub innym kuchennym narzędziem, warto zakupić szczypce przystosowane do chwytania i przekładania grillowanego mięsa i pozostałych smażonych rzeczy. Jeśli wyposażymy się w opisane wyżej akcesoria, grillowanie stanie się samą przyjemnością i nie przysporzy nikomu najmniejszych problemów.
17/08/22, 07:33
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.