Garnki do gotowania na parze, naczynia kuchenne – jedz dietetycznie

przez | 8 lipca 2021
W zależności od strefy, w którym egzystujemy, oraz oczywiście preferencji smakowych, ilość i zawartość spożywanych może być bardzo różnorodna. Przykładowo, typowe śniadanie brytyjczyków składa się z kilku przysmażonych na głębokim tłuszczu lub upieczonych części pokarmu, a mogą być to jaja, bekon, parówki, kiełbasa lub tosty. Posiłek ten ma za zadanie zapewnić odpowiedniej ilości energii potrzebnej do odpowiedniego funkcjonowania przez całą dobę.

garnek

Autor: Le Creuset
Źródło: www.smakprostoty.pl
Z kolei najpopularniejsze śniadanie podawane we Francji składa się z bagietki lub rogalika na słodko z marmoladą, czekoladą i kawą lub mlekiem. do codziennych potraw w ciągu dnia Francuzi zwykli dodatkowo podawać kawałek sera, podawany przeważnie na zakończenie posiłku. Polska kuchnia oferuje kanapki lub jajecznicę z herbatą lub kawą, często spożywana jest również zupa mleczna.

W naszym kraju i na całym globie coraz popularniejsze staje się zdrowe odżywianie połączone z zdrowym trybem życia, co pomóc ma w zapobieganiu powszechnych dolegliwości, utrzymaniu kondycji fizycznej oraz porządanego stanu duchowego. Dietetycy prześcigają się w komponowaniu rozmaitych diet mających zapewnić jak najlepsze efekty. Bardzo ciekawą koncepcją jest gotowanie na parze, przydatne zwłaszcza do przygotowania obiadu. Praktyczne mogą okazać się garnki do gotowania na parze, choć przeciętne garnki kuchenne również mają szanse wykonać swoje zadanie jako mini kuchnia parowa. Sprawdzone naczynia do gotowania na parze możesz porównać pod tym linkiem.

garnki

Autor: www.smakprostoty.pl
Źródło: www.smakprostoty.pl
Wystarczy do zwykłego garnka wlać wydzieloną ilość wody, którą należy zagotować. W momencie wrzenia wystarczy nałożyć na garnek ściereczkę, lub gazę przepuszczającą parę wodną, a całość zabezpieczyć przed wypadaniem do wrzątku. Na tak przygotowany garnek nakładamy przykładowo popularne kluski, które po pewnym czasie zagotują się i będą gotowe do podania z różnego rodzaju sosem mięsnym lub owocowym napojem – wybór jest zależny od własnych upodobań smakowych. Jeśli jednak chcemy zagotować mięso na parze, na przykład filety z kurczaka, najlepiej nabyć odpowiednie urządzenie, takie jak wcześniej wymieniony garnek do gotowania na parze lub maszynę która umożliwi tę czynność.

Przygotowane i właściwie doprawione kawałki piersi z kurczaka należy poukładać na siatce bądź koszyczku umieszczonym nad naczyniem z wrzącą wodą, a następnie przykryć przykrywką. Mniej więcej po dwudziestu minutach tak przygotowane mięso będzie w pełni gotowe do spożycia. Jest to wyjątkowo zdrowe, całkowicie beztłuszczowe przygotowywanie posiłku, a do tego smakuje znacznie lepiej niż usmażone na głębokim oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*