Smaczne jedzenie swojej działalności

przez | 8 lipca 2021
W ostatnich latach coraz częściej mówi się o aktywnym trybie życia a także zdrowym odżywianiu. Rzekomo najnowsze wyniki badań dotyczące jakości spożywanego przez nas jedzenia różnego typu, czyli wyroby mięsne, pieczywo, jarzyny, owoce, zalewy, a nawet nektary owocowe i napoje gazowane, wykazują nieprawidłowości.

Kilkanaście lat temu ogólnodostępna żywność w supermarketach i na targach posiadała zdecydowanie większą ilość mikroelementów i wartości odżywczych niż w obecnych czasach. Jabłka i truskawki o nienagannych kolorach są w rzeczywistości bardzo ubogie pod względem witamin w zestawieniu z tymi, które jedli nasi rodzice i dziadkowie. Wszystko to za sprawą modyfikacji genetycznej oraz wykorzystywania chemicznych odczynników i nienaturalnych nawozów nieorganicznego pochodzenia.

Skoro dzisiejsza żywność jest gorsza odnośnie jej jakości, w jaki sposób można dostarczać naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów? Większość sklepów należących do znanych, często międzynarodowych marek, oferuje zwykłą żywność, ogólnodostępną ale równocześnie gorszą pod względem jakości, oraz zdrową i ekologiczną żywność, za którą jednak trzeba zapłacić znacznie więcej.

Obecnie idealnym wyjściem jest posiadanie własnego ogródka, a jeśli posiadamy dodatkowo prywatne drzewa i krzewy owocowe, powinniśmy z tego skorzystać i zadbać o to, aby zdrowo się odżywiać. Możemy uprawiać warzywa, które będą składnikami naszej codziennej diety, takie jak sałata czy rzodkiewka, ale również przechowywać je i korzystać z nich ponownie. Świetną sugestią jest zrobienie zimowych zapasów.

Jeśli nie potrafimy na własną rękę przygotować ogórków konserwowych, pomidorów w zalewie lub kiszonej kapusty, warto przeszukać Internet, niewyczerpalne źródło pomocnych pomysłów. Należy jednak pamiętać, że przed rozpoczęciem pracy, należy wyposażyć się we wszystkie składniki oraz pojemniki, w których magazynujemy nasze zapasy, takie jak słoiki na przetwory albo pojemniki lub beczułki. Inne akcesoria możesz zobaczyć w sklepie internetowym.

Warzywa nie są jednak wyłącznym źródłem witamin i wartości odżywczych oraz pysznym dodatkiem do posiłków. Jeśli mamy drzewa lub krzewy owocowe, takie jak jabłonie, grusze czy wiśnie, ale też agrest lub czarną porzeczkę, świetnym pomysłem jest użycie sokownika oraz wykonanie soków i kompotów, które idealnie pasują do każdego obiadu, gaszą pragnienie i tym samym dostarczają naszemu organizmowi prawdziwą bombę witamin. Spróbujcie sami!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*