Restauracyjne zwyczaje

Jedzenie to nie wszystko, wydają się mówić osoby, które lubią jeść na czymś ładnym. Lepiej smakuje, kiedy ma się wokół siebie swoich znajomych, ucztuje się w domowym zaciszu lub w ulubionej restauracji, a do tego mamy obiad, śniadanie czy kolację na zjawiskowych talerzach, w cudownych kubkach, lepiej smakuje, gdy nie musimy jeść plastikowymi sztućcami i kiedy nie serwują nam jedzenia na jednorazowej tacce. Niestety, w wielu miejscach ciągle panuje przekonanie, że najważniejsze jest tylko jedzenie, a to na czym (albo w czym) się je i pije, to nieistotne.
restauracja
Dodał: César
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Trzeba sobie niestety powiedzieć, że zdarza się to nagminnie. Po chwili namysłu stwierdzamy jednak, że można zrozumieć właścicieli gastronomicznych lokalów. Są małe, nie pomieszczą zmywarki, zamówienia wydaje się w nich prędko, w związku z tym jest ogromny przerób i nikt nie ma czasu myśleć o zastawie obiadowej. Mało tego, w ten sposób jest wygodniej, bo obsługa nie musi myć naczyń, a jedynie wyrzuca się po prostu plastikowe talerzyki, kubki, sztućce do śmietnika. A przecież przydatna jest piękna zastawa obiadowa w restauracji czy domu.

Niby jest łatwiej, ale nie dość, iż jest to mało zachęcające (chociaż nikt nie musi mieć pięknej zastawy obiadowej), odstrasza sporo klientów, także tych, co lubią mieć podany posiłek na czymś estetycznym, to jeszcze jest to mało ekologiczne. Tyle śmieci, ile się produkuje codziennie może przerazić. Trzeba zapytać siebie: czy nie stoi to w sprzeczności z naszym światopoglądem?

Może zainteresują ciebie także

W jaki sposób stosownie użyć w praktyce techniki pieczenia?

wypieki
Dodał: Ervins Strauhmanis
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Nie da się ukryć faktu, że spora część z nas lubi dobrze zjeść. Jedzenie pysznych posiłków bowiem na stałe wprowadziło się w nasze nawyki. W tym miejscu musimy niemniej jednak skupić uwagę na fakt stosownego ich przygotowania. Okazuje się bowiem, że niejednokrotnie nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że technika przygotowania pokarmu determinuje jego przyszły smak. Nasze zdolności kulinarne są także często niezmiernie nikłe, dlatego też koniecznie powinniśmy zapoznać się z elementarnymi technikami przygotowania posiłków.


element zastawy obiadowej
Dodał: Elin B
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Bo jeśli tak, to czy warto chodzić do takich miejsc? Przecież nawet kiedy znajdujemy się w nowym dla nas miejscu i nie mamy pojęcia, że takie warunki panują w danym barze, to na pewno będziemy w stanie podpatrzeć gości, którzy aktualnie biesiadują przy stolikach, czy mają „obiad na plastiku”. Co ciekawe, sporo barów, które na zewnątrz wyglądają kiepsko, po których spodziewamy się najgorszego oferują normalne dania, na normalnym talerzu, z normalnym widelcem oraz nożem. Za to te nowo otwarte, ładnie wykończone, gdzie podają ładne ładnie ubrane panie, mają niestety plastikową „zastawę”. Jeśli w takim miejscu interes nie idzie tak dobrze, to można przypuszczać, że jedną z przyczyn jest właśnie ta okropna „zastawa”.

No cóż, istnieją także ludzie, którzy nie potrzebują wyszukanej oprawy, a jeść mogą nawet ze stołu, bo najważniejsze jest jedzenie, i nie ma co marudzić. Może faktycznie, ale przyjemnie jest zjeść w swoim ulubionym gronie znajomych, na czymś estetycznym i gustownym, przyjemniej wtedy mija posiłek.
14/10/24, 15:28
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.