Jakie ma smaki kuchnia polska czyli krótka charakterystyka tego, co z reguły się jada na obiad.

Pomysłów na pożywny, zdrowy obiad pewnie będzie tyle, ilu jest samych kucharzy. Każdy na pewno ma pomysł na wyjątkowe, niepowtarzalne danie, jakim może zachwycić gości. W naszej kulturze obiady najczęściej składają się z dwóch dań, czyli dania głównego oraz zupy.
Krem z dyni
Dodał: mbba.pl
Na podstawie danych z: mbba.pl
Polska kuchnia proponuje niezliczoną liczbę zup, można wręcz powiedzieć, że są one naszym narodowym dziedzictwem. Przepisy na zupy to takie, gdzie wykorzystać można praktycznie wszystkie warzywa całoroczne i sezonowe, często będą się w nich pojawiać różne mięsa, ryż lub makaron. Do takich najpopularniejszych, stwierdzić wręcz można naprawdę klasyków, zalicza się zupa fasolowa. Bazą do jej ugotowania będzie fasola, warzywo często niedoceniane przez wiele osób. Tymczasem fasola zalicza się do bardzo zdrowych warzyw, które u nas rosną, jest świetnym źródłem cennego białka, składników mineralnych i witamin. Fasolową zupę można ugotować na wiele różnych sposobów, zależnie od kucharza i użytych przez niego przypraw będzie się bardzo różniła wyglądem i smakiem.

Inne przepisy przeczytasz na:

Może zainteresują ciebie także

Gdzie szukać inspiracji kulinarnych?

Deser
Dodał: http://www.sxc.hu
Na podstawie danych z: http://www.sxc.hu
Co roku coraz modniejsze robi się dodawanie własnych przepisów na strony online. Tak samo blogi kulinarne stają się potęgą, co jest wyjątkowo cieszącą tendencją. Dzięki temu mamy możliwość wyszukać sporo przepisów z całego świata, jakie zadowolą nawet szczególnie wymagające kubki smakowe. Wielokrotnie wypróbowane przepisy na surówki to w gruncie rzeczy klasyki, jakie uzupełniane są wyjątkowym dodatkami.


Jeżeli będzie chodzić o drugie dania, to w naszej kuchni panują różnego rodzaju mięsa. Kucharze bardzo chętnie sięgają po różne postacie drobiu, tu najczęściej stosowany jest klasyczny kurczak, ale rosnącą popularnością cieszą się indyki i kaczki. Bardzo popularna jest także wołowina, jest ona wprawdzie sporo droższa, ale będzie dawać jedzeniu z niej przygotowanemu niepowtarzalny smak. No i nie można zapomnieć o klasycznych świnkach, to przecież w końcu kotlet schabowy i kapusta w pewnym sensie jest symbolem naszej kuchni narodowej.


Zupa dyniowa
Dodał: Restauracja Pieprz i Wanilia
Na podstawie danych z: Restauracja Pieprz i Wanilia
Ale z wieprzowiny można zrobić mnóstwo innych, wspaniałych potraw, ten kto chociaż raz miał okazję spróbować karczek marynowany w piwie na pewno wie, o czym tu się mówi. Jeśli chodzi o techniki przyrządzania, to w naszej kuchni wykorzystuje się w zasadzie. Duszenie, smażenie i pieczenie pozwala na uzyskanie różnych smaków, jeżeli do tego dobry kucharz będzie umiał wszystko przyrządzić i wybierze smaczne dodatki, to na pewno wrażenia smakowe będą niezapomniane.
18/06/22, 10:27
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.