Jak zrobić zdrowy posiłek dla całej rodziny?

W czasach ciągłego biegu oraz nieuchronnie szybko pędzącego czasu niejednokrotnie nie mamy sposobności spędzenia dłuższej chwili z całą rodziną. Nastolatkowie uczęszczają do szkoły lub na uczelnie wyższe, a małżonkowie zajmują się domem lub firmą. Śniadanie najczęściej każdy je sam w domu bądź podczas czasu wolnego w szkole bądź pracy.


jedzenie
Dodał: Jennifer
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Obiad jest posiłkiem niemalże zawsze konsumowanym o innej godzinie – rodzice wracają do swojego miejsca zamieszkania w różnych godzinach, jednakowo zresztą jak dzieci mające różniące się zajęcia i kończące lekcje w innym czasie. Ostatni posiłek dnia również odpada ponieważ każdy z domowników planuje swój wieczór według własnego pomysłu. Tak naprawdę jedynym dniem w tygodniu, podczas którego mamy realną szansę zjeść wspólny obiad z całą rodziną, jest ostatni dzień tygodnia, a posiłkiem jest obiad.

W jaki sposób szybko i smakowicie, a co najważniejsze zdrowo można przyrządzić obiad na niedzielę?


W Polsce powszechnie znaną zupą która jest najczęściej szykowana na ten dzień jest rosół drobiowy. Do przygotowania obiadu należy kupić kurczaka, którego warto podzielić na mniejsze kawałki i rozdzielić skrzydełka, nóżki, piersi i korpus. Wszystko trzeba zagotować. Podczas gotowania, na powierzchni wody zauważymy tak zwane szumowiny, które najlepiej zebrać łyżką lub sitem i wylać do zlewu. Wrzący wywar z mięsem najlepiej jest ustawić na małym palniku i cały czas gotować na niewielkim ogniu. Do całości wrzuca się posiekane lub starte warzywa, takie jak marchew, seler i pietruszka.

jedzenie
Wedle uznania można dodać pokrojoną na połówki, lekko przypieczoną na palniku cebulkę, co nada całej zupie złocistego koloru. Rosół należy doprawić szczyptą soli i pieprzu, do smaku dodać nieco przyprawy uniwersalnej i gotować przez około godzinę. Tak przyrządzoną zupę powinno się podawać z makaronem typu „nitki” posypanym świeżą natką zielonej pietruszki.


Gdy pierwsze danie jest gotowe, pora wziąć się za kolejne. Do lekko posolonej wody należy włożyć obrane ziemniaki i zagotować. Następnie kontynuować gotowanie do momentu kiedy ziemniaki nie zmiękną. Będą one dodatkiem do dania głównego, kurczaka upieczonego w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym - polecam stronę. Wybrane naczynie należy nasmarować margaryną, masłem lub olejem i ułożyć w nim całego lub podzielonego na części wcześniej przyprawionego kurczaka. Mięso piec przez mniej więcej 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza pod nakryciem a następnie przez następnych 25 minut bez przykrycia, dzięki czemu skórka będzie smakowicie przypieczona i chrupiąca. Teraz zostaje już tylko zebranie rodziny na obiad, przy jednym stole. Smacznego!
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.