Lubisz piec? Sprawdź fajne formy do pieczenia

przez | 10 lipca 2021
Cechą kompletnego warsztatu są małe, choć liczone w setkach narzędzia. Podobnie rzecz wygląda w kuchni. Miejsce produkcji i serwowania domowych posiłków to nie tylko maszyny pokroju kuchenek mikrofalowych czy zmywarek. Do piekarnikowego „majsterkowania” szczególnie przydają się też małe formy silikonowe do pieczenia. Zwolennikom jednorazowych wypieków wystarczą papierowe foremki.

ciasta

Autor: Frank Fox
Źródło: http://www.flickr.com

Choć foremek nie da się już użyć po pieczeniu, mają one swoich orędowników. Zdania w środowisku kuchennym są jednak podzielone. Niepodważalna jest za to żywotność i odporność foremek na ciastka czy ciasta większego kalibru. Twórcy gwarantują odporność plastikowych form na wysokie temperatury piekarnika (powyżej 200 stopni). Są łatwe w zmywaniu i dostępne w przystępnej cenie.

Silikonowa forma z dziurkami na paręnaście ciastek to koszt kilkudziesięciu złotych, najczęściej w widełkach 30-60 zł. Ciekawa oferta dla miłośników wypieków – Foremki na pojedyncze ciastka są zwykle dostępne w zestawach, są też formy na duże ciasta. W drugim przypadku formy silikonowe przypominają miskę na zupę. To wyjątkowa alternatywa na używane do tej pory ciężkie stalowe, trudno zmywalne blachy. Dają duże pole manewru jeśli chodzi o wygląd ciastek.
Przyjmują dowolne kształty: prostokątów, choinek, gwiazdek. Foremki silikonowe mają jeden, wymieniany przez użytkowników minus – bywają niestabilne, zwłaszcza przy wlewaniu płynnej masy ciasta. Wymieszana „zaprawa” pod ciastko, wlana wcześniej do foremki, jest trudna do przeniesienia do piekarnika. Należy to zrobić powolnym, płynnym ruchem, aby forma nie odgięła się, a zawartość foremki mogła się spokojnie piec.

chleb

Autor: Edsel Little
Źródło: http://www.flickr.com

Dysponując keksówką lub dużą formą posiądziemy sposobność upieczenia swojego bochenka chleba. Własnoręcznie przygotowany pozwoli cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Aby całe przedsięwzięcie z chlebem zakończyło się przyjemnym efektem, niezbędne okazują się formy do chleba. Wiemy, że zakwas różnie reaguje na niewłaściwie przygotowane podstawy. Jeszcze przed posypką i zalaniem zakwasem keksówki zaleca się posmarowanie jej tłuszczem i zawinięcie w papier. Da to przyjemny w smaku efekt, pozwoli też łatwiej zmywać foremkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*