Robimy dżemy oraz nalewki, a więc przygotowania do długiej, mroźnej zimy

Mało kto lubi ujemne temperatury. Marzniemy, chcielibyśmy błyskawicznie powrócić do ciepłego domu oraz zrobić sobie gorącą herbatę z smaczną kanapką z – doskonale byłoby - domowym dżemem. Do tego kieliszek ulubionej nalewki, która od razu nas rozgrzeje i do pełni szczęścia nie trzeba nic ponadto.


Aby cieszyć się takimi smakołykami, należy trochę poświęcić się latem lub jesienią oraz zrobić jakieś przygotowania, to znaczy przyrządzić przetwory, za jakimi przepada nasza rodzina.
konfitury
Dodał: rodtuk
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Niektórzy uwielbiają dżemy z truskawek, inni daliby wszystko za smaczną konfiturę jeżynową. Zależnie od tego, które owoce uwielbiasz, musisz przygotować się na robienie przetworów wtedy, gdy jest na nie sezon. Tak np. nadmienione dżemy z truskawek powinieneś przyszykować w czerwcu, na dżemy jeżynowe z kolei czas będzie w sierpniu. Przepisy na dżemy najlepiej weź od swojej mamy albo wyszukaj gwarantowane receptury w sieci. Możemy tradycyjnie smażyć owoce lub dodać cukru żelującego, dzięki któremu otrzymamy wyśmienitą galaretkę. Jeśli twoje pociechy lubią tylko gładkie konfitury, możesz wykorzystać blender i zmiksować owoce. Wówczas twój maluch
nalewka
Dodał: thedabblist
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
chętnie zje niejednego gofra bądź naleśnika i z pewnością poprosi o dokładkę. Jeśli chodzi o przepisy na nalewki, tutaj również zasięgnij porady u osób, jakie są specjalistami w ich robieniu. Wiele z nich przygotowuje albowiem nalewki lecznicze, jakie możesz zastosować przy bólach brzucha lub przy innych schorzeniach, w zależności od zastosowanych składników. Macierzanka na przykład sprawdza się w chorobach dróg oddechowych, maliny z kolei najlepsze będą podczas gorączki.


Zabierając się za sporządzanie nalewek trzeba pamiętać, iż musimy wykorzystywać wyłącznie
rzeczywiście dojrzałe owoce. Powinniśmy jednakże uważać, by nie były podgniłe, gdyż wtedy cała nasza praca zmarnowałaby się. Trunek nie będzie ani smakowity, ani nie będzie apetycznie wyglądał, toteż szybciej trafi do kosza, aniżeli na stół. Poza owocami do nalewek można dodać pachnące korzenie, np. imbir, jaki ubogaci ich smak.
Jeśli wobec tego masz zamiar cieszyć się takimi pysznościami zimą, wcześniej zastanów się, jakie przetwory chciałbyś przygotować, a z pewnością nie będziesz żałować.
15/11/09, 12:46
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.