Jesienne skarby w zdrowych, pysznych sałatkach i ciastach, które pokocha Twoja rodzina!

przez | 10 lipca 2021
Zbliżająca się jesień, nierozerwalnie kojarzy nam się z smacznymi owocami i warzywami. Jakie specjały możesz z nich wyczarować dla swoich bliskich i w jakich źródłach szukać kulinarnych sugestii?

Ciepła sałatka z brukselki

Autor: Sfera PR
Źródło: Sfera PR

Na przełomie lata i jesieni w naszych warzywniakach królują pyszne jabłka, gruszki, śliwki, jeżyny, borówki amerykańskie, morele i aronie. Te apetyczne oraz zdrowe owoce możesz jeść zaraz po umyciu, dodawać do sałatek albo do własnych ciastek. Przepisy na ciasta znajdziesz nie tylko w kobiecych magazynach, ale także w sieci. Blogi, fora i portale wypełnione są najróżniejszymi przepisami, redagowanymi przez internautki. W internetowej wyszukiwarce należy wpisać wyrazy „przepisy na ciasta”, by natrafić na dziesiątki sprawdzonych receptur.

Owocowe desery to znakomita sugestia na coś słodkiego po rodzinnym obiedzie, ale również wyśmienity bonus do herbaty podczas spotkania z znajomymi- cały przepis tutaj. Nic tak jak domowe ciasto nie umili atmosfery w mieszkaniu, zwłaszcza w jesiennie chłodne dni. Warto także mieć na uwadze, że owocowe wypieki zaliczają się do najmniej szkodzących figurze słodkości, a jabłka, gruszki i śliwki są źródłem cennego błonnika. jesienna pora roku rozpuszcza nas też pysznymi warzywami. Na polskich stołach o tej porze roku królują cukinia, dynie, ogórki, buraki, pomidory i kapusta. Można je wykorzystać do wyśmienitych zup, zup-kremów oraz zapiekanek albo jako dodatki do dań głównych. Znakomicie sprawdzają się też w sałatkach.

Są szybkie ibanalne do wykonania, w dodatku zawierają niewiele kalorii i przez długi czas pozostawiają uczucie sytości. Przepisy na sałatki przeczytasz w książkach kucharskich, gazetach oraz w sieci. Podpytaj sąsiadki i koleżanki o polecane przepisy, ale nie wahaj się także sama eksperymentować w kuchni. Warto postarać się na własną rękę układać przepisy na sałatki. Wybierz ulubione warzywa i łącz je w dowolnych proporcjach.

Sałatka z szynką dębową

Autor: ZM Pekpol
Źródło: ZM Pekpol

Warzywa i owoce, które dominują w naszych sklepach warto wykorzystać nie tylko do jedzenia na surowo. Z warzyw możesz przygotować pyszne, sycące i niskokaloryczne sałatki dlacałej rodziny. Z kolei owoce zastosuj do domowych ciast, które pokochają Twoi domownicy. Przepisy na sałatki warto układać samodzielnie z ulubionych produktów, z kolei przepisy na ciasta bez problemu znajdziesz w Internecie, wystarczy tylko odrobinę poszperać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*