Nie masz idei na urodziny? Upiecz placek!

Coraz bliżej do urodzin twojego mężczyzny a ty wciąż nie masz pomysłu na prezent największą radość? To bardzo proste, wystarczy przypomnieć sobie powiedzenie „przez żołądek do serca”. Od zawsze wiadomo, że panowie są zachwyceni kiedy ich drugie połówki zaskoczą ich czymś pysznym. Czekolada kojarzy się z miłością. Tak więc nie trać czasu i upiecz swemu wybrankowi pyszny tort czekoladowy. Będzie oczarowany samą ideą, a smakowity deser spowoduje, że poczuje prawdziwą rozkosz. Taki prezent spodoba się każdemu normalnemu facetowi – przeważnie tańsze rzeczy, ale wykonane własnoręcznie mają o wiele większą wartość, niż te nabyte w sklepie.


tort
Dodał: Dan Cake
Na podstawie danych z: Dan Cake
Przygotowanie czekoladowego tortu z masą karmelową wymaga przestrzegania pewnej kolejności. Na początek należy wykonać ciasto czekoladowe. 120g mąki pszennej tortowej należy przesiać z 60g kakao i jedną łyżeczką proszku do pieczenia. Następnie umieścić w misce sześć kurzych jaj i niecałą szklankę drobnego cukru, a całość ubić mikserem do momentu uzyskania puszystej masy. Kiedy będzie gotowa, następny krok to dodanie przesianych wcześniej składników i masła, a następnie zmieszanie ich. Tak powstałą jednolitą masę trzeba podzielić na trzy równe części i wyłożyć na trzy osobne, niewielkie tortownice o średnicy nie większej niż 22cm, lecz każda z nich musi być o jednakowym wymiarze - zobacz na stronie. Trzeba pamiętać aby rozłożoną masę rozkładać równomiernie. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie naszej kuchenki do temperatury 175 stopni Celsjusza i pieczenie przygotowanych ciast przez około 25 minut. Po upieczeniu, ciasto należy wyjąć i odczekać, aż ostygnie.


Podczas pieczenia ciasta, należy przygotować krem karmelowy. 250g masła i 60g cukru pudru mieszamy w mikserze. Następnie powoli wlewamy 180ml sosu karmelowego oraz dwie stołowe łyżki wódki, a całość miksujemy do momentu pozyskania jednolitej masy. Całość odstawiamy na bok i bierzemy się za zrobienie czekoladowego kremu. Najpierw podgrzewamy 500ml gęstej śmietany 36%, po czym dodajemy do niej 100g posiekanej gorzkiej czekolady oraz 150ml posiekanej czekolady mlecznej. Mniej więcej po dwóch minutach czekolada powinna być już rozpuszczona, a powstałą masę należy dobrze wymieszać. Kiedy ta sztuka nam się uda, odstawiamy powstały krem na dwanaście godzin do lodówki, a do wykończenia tortu czekamy do następnego dnia.

tort
Dodał: bjearwicke
Na podstawie danych z: http://sxc.hu
Nazajutrz mieszamy ze sobą pół szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej oraz ćwierć szklanki wody. Na samym dole tortownicy układamy pierwsze z trzech ciast i nasączamy je częścią powstałego płynu. Nakładamy 1/2 powstałego kremu karmelowego, przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta i również nasączamy. Powtarzamy czynność, a więc nakładamy pozostałą ilość kremu karmelowego i przykrywamy trzecim ciastem, które tak samo nasączamy. Tak przygotowane ciasto smarujemy z góry i od boków czekoladowym kremem i do lodówki, aż do momentu wręczenia swemu wybrankowi. Warto jeszcze wspomnieć, że tortownice mogą być zastąpione przez blachy do pieczenia z wysokimi ściankami. Powodzenia!
14/05/19, 12:55
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.