Jak odżywiać się zdrowo i smacznie? Jest na to najlepszy sposób, zaś jego sekret skrywa się w wyborze odpowiednich naczyń

Naczynia żaroodporne przyczynią się do tego, że przygotujesz pyszne potrawy. Są w dostępne w różnorodnych rozmiarach oraz stylach, bardzo wytrzymałe. Spowodują, że codzienne gotowanie będzie zdecydowanie łatwiejsze. Naczynia żaroodporne są w stanie służyć także do podawania potraw, każdy tak więc znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

naczynia żeliwne
Dodał: Le Creuset
Na podstawie danych z: www.SmakProstoty.pl
Powinniśmy wiedzieć, że materiał z jakiego wytworzone jest naczynie do zapiekania ma faktycznie ogromne znaczenie. Żaroodporność oznacza, że potrawy można robić w dosyć znacznych temperaturach, jednocześnie nie obawiając się o to, że garnek ulegnie zniszczeniu. Najbardziej znaczną popularnością cieszą się naczynia ceramiczne oraz szklane, nie wpływają one na aromat gotowanych potraw. Ceramiczne naczynia żaroodporne mogą wytrzymać naprawdę znaczne temperatury, a w tym samym czasie nie zmieniać koloru.

Są niehigroskopijne, co oznacza, że nie pochłaniają wody i pary wodnej. Potrawy więc nie będą przywierać do dna nawet, gdy nie używamy tłuszczy w większych ilościach. Dania robione w brytfannach oraz garnkach z ceramiki mają swój naturalny aromat. Co ważne powinniśmy pamiętać o kilku kwestiach. Przykładowo wybierając takie naczynie ceramiczne powinniśmy sprawdzić, czy surowiec, z jakiego zostało wykonane, jest odpowiedniej jakości. Jak tak, można być pewnym, że będzie pełnić swoje funkcje. Szklane naczynia żaroodporne muszą być wykonane z hartowanego i bezołowiowego szkła. Mogą wytrzymać wartości temperatury od minus czterdziestu do nawet pięciuset stopni celsjusza. Są idealne do zapiekania, duszenia oraz smażenia - produkty marki Chasseur.

Co istotne, szkło nie wchłania smaku oraz zapachu żywności, jest też znane ze swojej neutralności chemicznej. Szklane naczynia pozwalają zaobserwować proces zapiekania, jesteśmy w stanie więc w każdym momencie przyglądać się tworzonemu daniu. Tak zrobione potrawy możemy podać na stół zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Jeśli natomiast pragniemy dbać nie tylko o smak naszych dań, lecz też o zdrowie, to naczynia żaroodporne z pewnością spełnią swoją rolę. Przy ich pomocy ciężkie, smażone potrawy bez problemu zastąpimy pieczonymi oraz duszonymi. To niezwykle ważne, bo zdrowe jedzenie wpływa na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Powinniśmy starać się przypilnować swojej diety i zawsze przyrządzać zdrowe oraz pożywne potrawy.
18/06/22, 05:48
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.