Dlaczego pożądane byłoby gotować na parze?

przez | 10 lipca 2021
Gotowanie na parze jest dziś coraz bardziej atrakcyjną formą gotowania. Niesie ono za sobą niemało drogocennych zalet, w szczególności zdrowotnych.Kluczową zaletą gotowania na parze jest to, że dzięki temu przygotowywane jedzenie nie traci witamin oraz wartości odżywczych.

gotowanie szparagów

Autor: Thermomix

Nawet jeżeli przygotowujemy zdrowe jedzenie, przykładowo warzywa, to gotując je w zwykły rodzaj pomnijmy, że najcenniejsze witaminy i minerały zostają w wodzie, jaką po pewnym czasie wylewamy. Jeżeli pragniemy jeść faktycznie zdrowo, oraz przy tym cieszyć się wspaniałym smakiem oraz wyrazistym kolorem przygotowywanych potraw, to pożądane byłoby zdecydować się na gotowanie na parze (tym bardziej, że aktualnie w sieci można zamówić takie cuda jak garnki do szparagów. Na przykład, gotując ziemniaki w wodzie, stracą one aż 70 procent kwasu askorbinowego, w przypadku potasu, ziemniaki duszone tradycyjne mają go mniej aż o 50 procent, zaś gotowanie na parze sprawia, że jest go mniej zaledwie o 6 procent. Różnica jest więc istotnie wielka. Gotowanie na parze sprawia, że potrawy, które przyrządzamy są o wiele zdrowsze, gdyż dają organizmowi więcej wartościowych witamin i minerałów. Gotowanie w wodzie wypłukuje wiele cennych witamin, nie jedynie potas, lecz także żelazo, wapń lub magnez.

Teraz bez problemu znajdziemy przeróżne rodzaje garnków, które są oddane do gotowania na parze, takich jak na przykład parowar, który jest urządzeniem niezmiernie wielofunkcyjnym. W parowarze zdołamy od razu przygotować parę rozmaitych potraw, gdyż ma on parę poziomów, na przykład 2 czy też 3. To sprawia, że przygotowywanie posiłków jest sporo szybsze – . Innym akcesorium do duszenia na parze jest sitko bambusowe, które nakłada się na zwykły garnek. Jest ono odporne na bardzo wysokie temperatury i naturalnie okaże się pożyteczne w naszej kuchni.

Duszenie na parze nie jest wcale trudne i czasochłonne, niekiedy może zająć nawet mniej czasu niż gotowanie w wodzie. Jeżeli nie wiemy jak dużo czasu gotować poszczególne warzywa, ryż bądź kaszę, to informacje na ten temat bezsprzecznie odszukamy w Necie. W sieci odkryjemy również interesujące przepisy na potrawy gotowane na parze, choć nie tylko. Jeśli interesują nas nietypowe potrawy to zalecamy fondue, to znaczy potrawę, jaka tworzona jest z roztopionego sera i białego wina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*