Parzenie herbaty

przez | 10 lipca 2021
Herbata uważana jest za najstarszy napój świata. Jak głosi legenda, została ona przypadkowo odkryta w 2737 roku p.n.e. przez cesarza chińskiego Chen-Nung. W Europie pojawiła się dopiero w połowie XVI wieku za sprawą Rosjan, którzy handlowali z Chinami. W Polsce napój ten znany był w baroku, chociaż dopiero w XIX wieku dzięki rosyjskim samowarom herbata zyskała na popularności.

Od długości parzenia herbaty zależy nie tylko jej smak, ale i działanie. Na początku wydziela się teina, a dopiero po 3-5 minutach wydzielają się polifenole, zwane także taninami. To właśnie te składniki neutralizują działanie teiny. Herbata dopiero po siedmiu minutach parzenia jest pozbawiona teiny i nie ma już właściwości pobudzających.

Parzenie herbatyNawet najlepsza gatunkowo herbata źle zaparzona będzie niesmaczna. Do przygotowania aromatycznego napoju najlepsza jest miękka woda o niewielkiej zawartości wapnia. Jeśli jednak nie wiadomo, jaka jest charakterystyka wody, którą zalejemy herbaciane liście, warto wybrać mieszankę, która pod wpływem złej wody najmniej zmieni smak. Takimi właściwościami odznaczają się herbaty cejlońskie.

imbryk

Przygotowując herbatę należy pamiętać, żeby nie przegotować wody – może to w znacznym stopniu pogorszyć jakość napoju. Z kolei woda niedogotowana obniża jedynie ekstraktywności herbaty, nie wpływając przy tym na jakość herbaty. Przyjmuje się, że dla herbat zielonych optymalna temperatura parzenia to około 70 stopni C, natomiast w przypadku herbat mocno fermentowanych to około 100 stopni C. Należy pamiętać, aby nie zalewać herbaty kilkakrotnie gotowaną wodą. Tak przygotowany napój straci smak i aromat.

Zobacz też – filiżanki do herbaty

Naczynie do parzenia herbatydzbankiNa rynku dostępne są różnego rodzaju naczynia i zaparzacze do herbaty. Często przybierają one różne nietypowe kształty i kolory. Odpowiedni dobór naczynia do zaparzania ma równie wielkie znaczenie co temperatura wody czy czas parzenia.

Imbryk do herbaty jest bardzo popularnym naczyniem do przygotowywania tego napoju. Serwowanie herbaty przy jego pomocy jest najłatwiejszym sposobem przygotowania. Wystarczy wsypać liście do naczynia, zalać je gorącą wodą i odczekać do zaparzenia się napoju. Najlepsze imbryki do herbaty to te wykonane z porcelany lub szkła. Gwarantują one, że smaku świeżego naparu nie zepsują pozostałości po wcześniejszych.

herbata

Dobrym i popularnym zwyczajem jest też parzenie napoju w dzbanku wyposażonym w zaparzacz do herbaty. Jest on zawieszany w dzbanku i dzięki temu pozwala na przygotowanie naparu bez ryzyka, że na jego powierzchni będą unosiły się mało estetyczne fusy. Zasada w jego przypadku obowiązuje jedna – im większy tym lepszy. W małych dzbankach liście mogą mieć zbyt mało miejsca aby się rozwinąć, przez co woda nie może ich dokładnie wypłukać.

Innym przydatnym akcesorium jest podgrzewacz do herbaty. Stawia się na nim czajnik lub dzbanek. Poniżej zwykle umieszczona jest mała świeczka, która zapalona powoduje, że napar herbaciany utrzymuję odpowiednią temperaturę.

Podgrzewacze do herbaty w komplecie z porcelanowym czajniczkiem lub imbrykiem stanowią świetny prezent.

Więcej inspiracji –

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*