Wyśmienity napój, który podbił serca na europejskim dworze, czyli skąd wzięła się czekolada a także kiedy odkryto jej ogromny potencjał

przez | 10 lipca 2021
Tak samo dzieci jak i dorośli uwielbiają czekoladę. Każdy z nas lubi inny rodzaj czekoladowych słodkości, jednak ich wspólnym składnikiem jest kakao, które obecne jest w kulturze od dawien dawna. O historii czekolady możemy mówić bardzo długo, gdyż sięga ona wiele setek lat wstecz.

ciasto czekoladowe

Autor: Hiroshi Yoshinaga
Źródło: http://www.flickr.com
Początków czekolady można poszukiwać u Majów. Ważne osobistości raczyły się niezwykle smacznym napojem, jakim była czekolada z pianką. Przodkowie Indian przyrządzali nieziemski napój z przetartych ziaren kakaowca i mieszali je z rozmaitymi przyprawami. Zarówno kakao jak również przygotowana z niego czekolada ma swoje korzenie w Ameryce, z tego rejonu też przywędrowała paręset lat później do krajów europejskich. Z początku indiański napój nie za bardzo smakował przyjezdnym europejczykom, ale parę lat później docenili jego ogromny potencjał. W Hiszpanii zaczęło próbować nowych sposobów na przygotowywanie czekolady- rozpuszczając kakao we wrzątku oraz mieszając z cukrem. Przepyszna mikstura była dostępna jedynie dla hiszpańskiego dworu i przez wiele lat czekolada pitna jak również przepis na nią były dostępne tylko dla wąskiego grona osób.

Kiedy przyszedł dzień, w którym ukradziono przepis na czekoladę, historia czekolady w zupełności zmieniła swój bieg. Czekolada była niezwykle popularnym napojem na europejskich dworach. Przygotowywano ją na mnóstwo sposób, a każde spotkanie towarzyskie musiało odbyć się w towarzystwie ciepłej filiżanki tego niesamowitego napoju. Z biegiem czasu powstawały coraz nowsze receptury, a technika umożliwiła stosowanie ziaren kakaowca na mnóstwo innych sposobów. Dziś, bardzo ciężko jest znaleźć osobę, która nie lubi wyrobów z czekolady. Każdy z nas ma jednak odmienne gusta i upodobania, z tego powodu właśnie do wyrobów czekoladowych dodaje się rozmaite przyprawy, orzechy albo różni się ona zawartością procentową kakao. W dodatku, gorzka czekolada w niewielkich ilościach dobrze wpływa na nasz organizm i likwiduje zmęczenie. Dobrze jest więc dla poprawy nastroju a także zdrowia ulec czasem pokusie i skosztować gorący napój z czekolady.

czekoladki

Autor: Bodo
Źródło: http://www.flickr.com
Zwykle mówi się o negatywnych skutkach spożywania czekolady. Kakao jest jednak składnikiem, który obecny jest na świecie od dawien dawna – . Nasi przodkowie docenili moc czekolady i jej właściwości, z których można korzystać także dziś, ciesząc się jej pysznym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*