Kuchenne rewolucje czyli formy silikonowe do pieczenia. Dlaczego opłaca się je wykorzystać?

Formy silikonowe. Już parę lat temu mocno zrewolucjonizowały rynek kulinarny. Wizualnie przypominają kauczuk, jednak powstały z giętkiego i plastycznego silikonu. Na czym polega różnica? Guma pod wpływem temperatury daje brzydki zapach, za to silikon jest bezzapachowy. Jest bezpieczny dla zdrowia, gdyż nie wchodzi w niekorzystną reakcje ze związkami zawartymi w produktach spożywczych.
piernikowe ciastko
Dodał: superscheeli
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Formy silikonowe są lepsze niż blachy, naczynia ceramiczne tudzież szklane formy ponieważ są bardziej uniwersalne tym samym mając więcej zastosowań. Silikonowa forma do pieczenia znajdzie użytek w każdej kuchni i przy każdej okazji. Kiedy chcemy upiec tort urodzinowy idealnie sprawdzi się tortownica silikonowa, gdyż wypiek błyskawicznie i sprawnie odejdzie od formy, nie tracąc kształtu. Tymczasem większa forma w kształcie kwiatu róży, zalana galaretką z truskawkami zrobi furorę na dziecięcym przyjęciu. Formy (rewolucja w kuchni) wyrabiane są w bardzo różnych kształtach, stąd też przygotujemy wypieki w kształcie misia, gwiazdki czy auta. Ostatnio bardzo modne i dobre dla naszego zdrowia stało się samodzielne wypiekanie chleba. Formy do pieczenia chleba pozwalają nam cieszyć się smakiem i aromatem wypieku. Bywają modele wyposażone są w bardzo pomocną obręcz, zapewniającą sztywną krawędź formy. Dzięki temu rozwiązaniu wypieki nie deformują się.


Może zainteresują ciebie także

Smakowite ciasto , które jest od lat.

Kawałek ciasta
Dodał: Steven Depolo
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Jednym z ulubionych zajęć niejednej kobiety jest testowanie w kuchni. Nie tylko w przypadku gotowania ale i pieczenia różnych ciast. Na rynku powszechność towarów jak i dodatków do ozdabiania ciast będzie niebywale bogata. Wszystko tak naprawdę zależne jest od rodzaju ciast, które pragnie się upiec. Należy je pogrupować na pieczone w piekarniku oraz na te błyskawiczne, w których gotowe składniki należy wyłącznie wymieszać, przelać na formy do pieczenia oraz włożyć np. do lodówki , żeby wszystko zastygło. Danym rodzajem będzie np. sernik błyskawiczny.


W przeciwieństwie do blach, ceramiki i szkła, silikonowe foremki na ogół mają ciekawe formy i cieszą oczy kolorem, mogą przez to tworzyć wzbudzający zachwyt, zabawny element ,pełniący funkcję dekoracyjną naszej kuchni. Formy silikonowe są uniwersalne, doskonale nadają się do niskich jak i wysokich temperatur – wytrzymują od -60oC do +230oC . Są odporne na tzw. szok termiczny. Ignorują gwałtowne zmiany temperatur (po wyjęciu z zamrażalnika można umieścić formę od razu w piekarniku). Z tego powodu często używane są do robienia kostek lodu, które prezentują się zjawiskowo, poza tym formę można wielokrotnie użyć. Z powodzeniem nadają się do piekarników, lodówek, kuchenek mikrofalowych a także mycia w zmywarkach. Trzymane w pudełkach, szufladach, zwinięte – momentalnie powracają do pierwotnej formy. Będą więc mile widziane w mniejszych kuchniach.
14/07/21, 13:38
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.