Potrawy z grilla nie powinny być monotonne. Zamiast kiełbaski - hamburgery, cukinia oraz banan

Choć nie brak amatorów kiełbas z grilla, coraz entuzjastyczniej sięgamy również po inne drogi. Prym wiodą hamburgery, ale na ruszt coraz częściej trafiają także jarzyny, a nawet owoce. Zobacz, czym zadziwić znajomych podczas majówki.


Burgery, zatem kotlety wołowe ukryte w chrupiącej bułce, cieszą się w naszej ojczyźnie coraz większą popularnością. Możesz je zestawiać z dowolnymi dodatkami jak też wymyślnymi sosami. Jednakże debiutantów uprzedzamy - to jedna z najtrudniejszych potraw do przygotowania na ruszcie. Dobra wołowina to połowa sukcesu. Do wykonania burgera w wersji klasycznej będziemy potrzebować niewiele składników: mięsa, pieprzu, musztardki dijon i Sosu Worcestershire. Wszystko mieszamy po czym formujemy kotlety, które w następnej kolejności układamy na natłuszczonym ruszcie czy tacce. Jeśli komuś zależy na czasie, kotlety muszą być nieco cieńsze, niewskazane jest jednakże grillowanie na wielkim ogniu. Wywracamy je na drugą stronę, jednak co ważne, nie dociskamy do grilla, żeby mięso nie utraciło soków. Jeżeli ktoś lubi swojskie smaki, może przygotować hamburgera na polską nutę. Wówczas zmielone mięso wołowe mieszamy z bułą tartą, jajem, cebulką, solą i pieprzem. Firmy mięsne mają w swojej ofercie gotowe wyroby mięsne, już przyprawione jakie starczy wrzucić na grill.
mięso
Dodał: Artur Nowacki
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com


Po wegetariańsku. Dania z rusztu nie muszą być mięsne. Coraz to częściej tradycyjne szaszłyki zastępujemy wegańskimi. Robi się je ogromnie szybko, a do tego są wyśmienite i zdrowe. Do ich przyrządzenia konieczne są jedynie patyczki oraz dowolne warzywa czy owoce, na przykład czerwona albo zielona papryka, cebulka, cukinia, pomidorki koktajlowe czy ananas. Kroimy składniki na paseczki albo w plasterki. To doskonałe podejście nie wyłącznie dla wegan - będzie stanowić urozmaicenie również dla entuzjastów kiełbasek oraz steków i kiełbasek.


Wyborną oraz prostą do zrealizowania warzywną zakąską są pieczarki z rusztu. Możemy je podpiekać wprost na grillu w wersji saute, jednak jeżeli ktoś ceni sobie obfite, po odcięciu nóżki może nafaszerować kapelusz, na przykład szpinakiem przyprawionym pieprzem i czosnkiem. Smak tej potrawy będzie jeszcze ciekawszy, jeżeli dodamy suszone pomidorki. Nadziewane pieczarki można też posypać serem.
16/04/08, 11:25
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.