W jaki sposób upiec wyborny tradycyjny sernik, żeby zaskoczyć koleżanki oraz małżonków smakiem prawdziwego domowego ciasta

Zwykły biały ser jest bodajże najbardziej uniwersalnym surowcem spożywczym i w żadnym wypadku nie trzeba być utytułowanym kucharzem, żeby móc przyrządzić smaczne dania z wykorzystaniem tego składnika. Nawet świeżo upieczona gospodyni nie powinna mieć jakichkolwiek kłopotów z przyrządzeniem naleśników bądź ulepieniem pierogów z serem. W trochę innym świetle ta sprawa przedstawia się, jeżeli pod lupę weźmiemy wypieki - w tym przypadku trzeba mieć chociaż minimalne doświadczenie, żeby z brytfanki nie wyłożyć zakalca.

Sernik
Dodał: Baileys
Na podstawie danych z: Baileys
Sernik tradycyjny to wypiek, o którym marzą mężowie wracający do domu po dniu spędzonym przed ekranem komputera - wystawny obiad powinien zakończyć się wyśmienitym deserem, a kawa z ekspresu smakuje o wiele lepiej, jeżeli towarzyszy jej kawałek pysznego sernika. Żeby to ciasto smakowało tak mniej wymagającym mężczyznom, jak i bardziej kapryśnym kobietom, do wypieku należy obowiązkowo użyć wiejskich jajek - te z supermarketu na pewno nie będą tak dobre, jak te kupione u gospodarza.

Następną kwestią staje się wykorzystanie środka spulchniającego - aby ciasto było kruchutkie, należy doń dodać sodę albo proszek do pieczenia. Jednakże tradycjonaliści proponują, aby stosować naturalne produkty, czyli dla przykładu smalec, a zamiast margaryny posiekać najzwyklejsze masło, które oczywiście nadaje niepowtarzalnego aromatu. Żaden sernik tradycyjny nie powinien obyć się bez bakalii, chociaż znajdą się i takie łasuchy, które nie cierpią takich dodatków.

Mając na względzie gusta bardziej wyrafinowanych smakoszy, warto niekiedy trochę zmienić zwyczaje i zaserwować rodzinie sernik na zimno lub z wiśniami. Raz na miesiąc zamiast kruchego ciasta można również zagnieść drożdżowe, a nawet półfrancuskie. W rzeczywistości liczy się głównie to, aby używać jedynie świeżych produktów, więc mrożone półprodukty już na wstępie odpadają.

Okazuje się, że rewelacyjny smak to nie wszystko, tak samo ważną sprawą jest także odpowiednie podanie. Tradycyjny sernik o niebo lepiej będzie wyglądał, gdy zostanie wyłożony na pięknej zastawie. Przy okazji warto też zadbać o wyjątkową oprawę spotkania przy popołudniowej kawie i zaraz obok patery z sernikiem ustawić flakon z bukietem świeżych fiołków oraz obowiązkowo choćby niedużą świeczkę.
15/10/27, 09:49
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.