Niezwykle dobra pomoc w kuchni, aby robić zdrowie oraz smaczne dania. Tak niewiele, a rezultaty są znakomite

przez | 10 lipca 2021
Coraz większa ilość osób zdrowo się odżywia. To bardzo pożyteczny trend, ponieważ tak naprawdę wygrywa na tym nasze dobre samopoczucie. Na szczęście niepopularna jest już opinia, że nie warto jeść zdrowe potrawy. Pozostaje jednakowoż pytanie, jak robić takie zdrowe posiłki?

Każdy ma pewne sposoby, ale coraz więcej osób próbuje korzystać z naprawdę ciekawego sposobu. To garnki rzymskie. Tego typu garnek wytworzony jest z ceramiki nieszkliwionej, zaś przeznaczony jest do przyrządzania dań w atmosferze pary wodnej. To powoduje, iż można w nim przygotować posiłki bez konieczności stosowania tłuszczy. Dzięki temu jedzenie jest bardziej zdrowie i bardziej dietetyczne.

W garnku rzymskim można przygotować wiele potraw, nie ma kłopotu z robieniem zapiekanek z ziemniaków lub duszonych mięs. Jednakże, przed użyciem garnek rzymski trzeba do połowy jego wysokości zamoczyć przez dwadzieścia-trzydzieści minut w wodzie. To spowoduje, że pory garnka wypełniają się wodą, jaka w postaci pary wodnej jest w stanie się uwolnić podczas pieczenia w piekarniku. Dzięki czemu jest w stanie odpowiednio cyrkulować, co sprawia, iż potrawy są soczyste i nie wysychają. W odmiennej sytuacji, jak boisz się przypieczenia potrawy, wtedy dno garnka rzymskiego możesz zabezpieczyć warstwą papieru przykładowo do pieczenia, który jest pokryty warstwą silikonu – zajrzyj na stronę. Taki garnek można stosować w piekarnikach różnorodnego typu, czyli elektrycznych lub gazowych, bez problemu możemy go stosować również w kuchence mikrofalowej. Jednakowoż trzeba wiedzieć, że nie powinniśmy go zostawiać na płycie grzewczej czy na gazie.

garnek

Autor: Staub
Źródło: www.SmakProstoty.pl
Dzięki więc pieczeniu w niezbyt wysokiej wartości temperatury, dania te mogą zachować swoje najbardziej istotne wartości odżywcze lub korzystne dla zdrowia mikroelementy. Ponadto, garnek rzymski jest niezwykle łatwy w użytkowaniu. Jak każdy z produktów, ten garnek ma też niestety minusy. Do nich możemy zaliczyć to, że niestety przechodzi intensywnymi zapachami. Tak więc do dań jednogarnkowych będzie najlepsze, to do na przykład pieczenia chleba warto mieć osobne garnki, gdyż następne dania będą przechodzić aromatem poprzednich. Dobrze więc o tym pamiętać, aby niepotrzebnie nie zepsuć sobie smakunajlepszej potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*