Co wywiera wpływ na smak herbaty i kawy?

Kawa i herbata należą do niezwykle powszechnych napojów w naszym kraju. Bardzo wielu rodaków nie przeżyje dnia bez konsumpcji kawy. Oba napoje są tak bardzo popularne, że wymyślono stwierdzenie: herbata czy kawa? Ma ono sugerować, że smakosze są podzieleni na tych, którzy kochają delektować się smakiem kawy oraz na tych, którzy wolą herbatę.
kawa i herbata
Dodał: anokarina
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Zanim pójdą w ruch czajniki różnego rodzaju i kawiarki, trzeba odkryć kilka czynników, które mają wpływ na smak kawy i herbaty. Przy wyborze najlepszej herbaty, trzeba zwrócić uwagę na trzy fundamentalne aspekty jej wyboru. Pierwszym jest stopień podzielenia liści. Do najlepszych liści zalicza się te, które są całe lub w niewielkim stopniu rozdrobnione. Istnieją jednak odejścia od tej reguły, bo w niektórych rejonach Indii najbardziej przez smakoszy herbaty są poszukiwane liście bardzo rozdrobnione. Drugim aspektem jest moment dokonania zbiorów. Z reguły tak jest, że im młodsze liście, to o wiele wartościowszy jest napar. Które liście są najcenniejsze? Otóż pączek liściowy i 2 najmłodsze liście na danej gałązce.

czajnik elektryczny
Dodał: Alper Çuğun
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Tymczasem optymalnym momentem zebrania liści herbaty może być kwiecień, maj i czerwiec. Nie zaleca się zbioru w sierpniu, ale lipiec też może być. Trzecim elementem jest sposób uprawy. Najlepszy aromat mają te liście, którym zagwarantowano duże nasłonecznienie, chłodniejszy klimat i duże opady. Najlepsze umiejscowienie jest na wysokości dwóch tysięcy metrów n.p.m.


Może zainteresują ciebie także

Nie zamykajmy się w ulubionych smakach - z nalewkami na pewno trzeba poeksperymentować

nalewka
Przeważnie kiedy zaczynamy myśleć o nalewkach, to wpadają nam do głowy te najmocniej znane, a więc z wiśni czy z aroni. Nie mniej warto powiedzieć, że niesamowicie często można tutaj zaszaleć z różnymi smakami, a co się z tym łączy, możemy powodować, iż nasza nalewka będzie niesamowita oraz jedyna w swoim typie, jak chociażby ta zrobiona z orzecha włoskiego.


W kwestii kawy sprawa wygląda podobnie. Także dość ważnym czynnikiem jest lokalizacja pochodzenia kawy. Bariści są zgodni, że kluczowym elementem nadającym kawie najlepszy smak, jest moment zbioru kawy i jej sposób łuskania. Do jednych z najbardziej popularnych gatunków kaw zalicza się mieszanki palonych ciemno ziaren z Ameryki Łacińskiej czy Azji. Są one o pełnym smaku z nutą karmelu, w kawiarniach z nich tworzy się popularne kawy cappuccino. Kawa arabica także jest bardzo w Polsce popularna. Baryści zachęcają do nie przyzwyczajanie się do jednego gatunku, lecz do próbowania różnych odmian kawy. Dzięki temu odkryje się nietuzinkowe dotąd smaki, które mogą stać się ulubionymi. Na smak kawy ma także wpływ doprawianie aromatycznymi syropami czy sposób palenia. Jeśli chcesz się cieszyć dobrym smakiem kawy lub herbaty dobrze jest zakupić porządny sprzęt. Ja skorzystałam z okazji i zamówiłam na tej stronie - . Jestem nadal usatysfakcjonowana.
18/06/22, 13:14
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.